Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"A VIRÁGOS LETENYÉÉRT"

A városi ünnepségen elhangzott értékelés a jutalmak  átadásakor:

2021.08.20.

Tisztelt Ünneplők!

Kedves letenyeiek!

A Letenyéért Közéleti Egyesület által meghirdetett „A VIRÁGOS LETENYÉÉRT” mozgalom célja kezdettől fogva a lakosság ösztönzése környezetünk virágosítására, hogy településünk, az itt lakók, az idelátogatók számára is egyre vonzóbb, hangulatosabb legyen!

Amikor a virágosítás iránt elkötelezett városokban, vagy a szomszédos országokban járunk szembesülünk azzal a ténnyel, hogy bőven van még tennivalónk.

Talán az elhúzódó vírushelyzettel, elkedvetlenedéssel, vagy az anyagi nehézségekkel magyarázható, hogy a szokásosnál kevesebb új virágos portát találtunk, mint a korábbi években.  Az időjárás sem kedvezett a virágoknak, de a szorgos kezeknek köszönhetően mégis számos szép kivitelezésre csodálkozhattunk rá fényképező körutunk során.

Minden figyelemreméltó virágosítást lefényképeztünk, és a zsűri elé vittünk.

Minden évben törekvésünk, hogy néhány új, jeles munkálkodást  elismerjünk, így lassan minden dicséretre méltó virágosítás jutalmazásra kerülhet.

Mivel az „Exemplar díj” tulajdonosai, akiknek állandóan példaértékű a virágosítása, szabály szerint már nem jutalmazhatók, így folyamatosan sorra kerülhetnek azok a szép kivitelezések is, melyek nem éppen az újszerűségükkel tűnnek ki, nem feltétlen követésre ajánlottak, de pl. a nagymennyiségű virágot gondozók mégis megérdemlik a figyelmet.

Az értékelésnél továbbra is a legfontosabb szempont, hogy az utcáról látható, ízléses, harmonikus legyen a virágosítás. Nem mindig a hatalmas mennyiségű virág a fontos, inkább az egységes, a lakókörnyezethez illő, valamilyen ritmust követő ültetés, elhelyezés, ami odavonzza a járókelő tekintetét. 

Városszemlénk során felfigyeltünk néhány olyan parkosításra, virágültetésre, melyek majd jövőre lesznek figyelemre ajánlhatók. 

Az akciót meghirdető Letenyéért Közéleti Egyesület az idén először egyedül kényszerül jutalmazni a kiemelkedő virágosításokat, mert az eddigi partnerünk, a Derűs Évek Nyugdíjasklub jelezte, hogy sajnos nem áll módjában részt venni az értékelési munkában és a finanszírozásban. Ezúton is köszönjük az eddigi együttműködésüket, támogatásukat.  A civil szervezetek szinte mindegyike nehéz anyagi helyzetbe került az elmúlt egy évben, mi is. Mivel a bevételszerzési lehetőségek korlátozottak, a támogatásokra kevésbé lehet számítani, mint a vírus előtt, így a jövő kiszámíthatatlan, bizonytalan. A városszépítő virágosítások elismeréséről mégsem mondtunk le, továbbra is ösztönözni szeretnénk a lakosságot környezetünk szépítésére. Ezt a lakossági tevékenységet Letenye Város Önkormányzata is nagyra értékeli.

Ezért az oklevelek átadására felkérem Farkas Szilárd Polgármester Urat, a tárgyjutalmak átadására pedig Csaba Zoltánt, a Letenyéért Közéleti Egyesület alelnökét!

A koronavírus által fertőzöttek számának emelkedésére tekintettel kérjük mellőzni a puszit!

 

Különdíjban részesül:

a Deák Ferenc utcában nagy mennyiségű rózsát és sok egyéb virágot tartalmazó hagyományos előkert és bejárat hosszú éveken keresztüli példás gondozásáért 

Kusta Gyuláné

 

Intézmény kategóriában kettő díjról döntött a zsűri:

A város egyik kapujában, a Bajcsy utcában az étterem teraszának változatos, sokszínű, szemet messziről odavonzó, hangulatjavító virágosításáért

  1. helyezés:  M7 Vendéglő

Az egyedutai városrészben az újabb, magas színvonalú, látványos fejlesztésen átesett létesítmény egyedi hangulatú, állandó frissességről tanúskodó, kiváló ritmusú, követésre méltó virágosításért

  1. helyezés: Radics Panzió Étterem és Pihenő Központ

 

A zsűri döntése alapján idén a Lakótelep kategóriában csak egy díj kerül kiadásra.

A második négyemeletes társasház előkertjének látványos, szép virágosításáért, annak rendszeres gondozásáért:

  1. helyezés:

Tukszár Istvánné

 

Családi ház kategória

Az Építők útja elején a kerítésen betekintve már évek óta gyönyörködtünk az egysorban elhelyezett, szabályos ritmusú, egységes, üde dézsás virágokban, a ház bejáratában csüngő kaspós virágokban. Most végre jutalmazni is tudjuk a hangulatos virágosítást.

III. helyezés: Jasarevics Szemira

Évek óta látószögünkben van a József Attila utcai családi ház szépen gondozott előkertje, de a korlátozott lehetőségeink miatt csak most került sorra a jutalmazása, melyet méltán megérdemelnek a színes virágágyások, a rikító mocsári hibiszkuszok.

II.helyezés: Horváth Jánosné

Családi ház kategóriában a múlt évi második helyezett most az első helyezést nyerte el, elismerve a folyamatos bővítést, a növény különlegességek harmonikus elhelyezését, kiültetését kerítésen kívül és belül egyaránt. Egyik érdekesség a selyemakác, de nagyon látványos pl. a rengeteg virágzó leander is. Az ablakokat is különleges szép virágok díszítik. „A virágos Letenyéért” mozgalom az ilyen és ehhez hasonló megvalósítások népszerűsítéséért jött létre, ezt tartja missziójának.

  1. helyezés: Németh Mária

 

Exemplar díj ebben az évben nem kerül kiadásra.

 

Kérem a jutalmazottakat, hogy az ünnepség végén szíveskedjenek egy közös fényképezésre az asztalunkhoz fáradni!

Virágosítsuk továbbra is együtt lakókörnyezetünket, szépítsük kisvárosunkat!

Köszönöm a figyelmet.

................................

2021. május elsején a Derűs Évek Nyugdíjasklubbal partnerségben ismét meghirdettük "A VIRÁGOS LETENYÉÉRT" mozgalmat. A mozgalom célja a lakosság ösztönzése környezetünk virágosítására, hogy településünk az itt lakók, az idelátogatók számára is egyre vonzóbb, hangulatosabb legyen!

Augusztusban minden utcát végigjárva lefényképezünk minden szemet gyönyörködtető virágosítást, majd a zsűri értékeli. Bárki küldhet képeket virágosításáról, amikor azok a legpompásabbak.

E- mail: famahaza@gmail.com

A jutalmazásra augusztus 20.- án kerül sor a városi ünnepség keretében.

..............................................

2020.08.20.

Tisztelt Ünneplők!

Kedves letenyeiek!

A Letenyéért Közéleti Egyesület és a Derűs Évek Nyugdíjasklub által május elsején meghirdetett „A VIRÁGOS LETENYÉÉRT” mozgalom célja már másfél évtizede a lakosság ösztönzése környezetünk virágosítására, hogy településünk, az itt lakók, az idelátogatók számára is egyre vonzóbb, hangulatosabb legyen!

Van még tennivalónk.

A tavaszi vírushelyzet kialakulása egybeesett a virágültetés időszakával, talán ez a magyarázat arra, hogy kevesebb virágos portát találtunk, mint korábban. Az időjárásra is sok mindent rá lehet fogni, de mégis számos új virágosításra is rácsodálkozhattunk.

Fényképező körutunk során minden figyelemreméltó virágosítást lefényképeztünk, hogy a zsűri elé vihessük, kivetíthessük. A felhívásra beküldött fotókat is azonos szempontok alapján értékeltük.

Törekvésünk, hogy minden évben néhány új, jeles munkálkodást is elismerjünk.

Az értékelésnél fontos szempont, hogy az utcáról látható, harmonikus legyen a virágosítás. Nem mindig a hatalmas mennyiségű virág a fontos, inkább az egységes, a környezethez illő, valamilyen ritmust követő elhelyezés, ami odavonzza a járókelő tekintetét.  A zsűri nagyra értékeli a sok munkát igénylő, nagy tömegű virágos előkerteket, de ugyanúgy elismeri a szépen megkomponált, látványelemeket is jól használó megvalósításokat.

Hogy Molnárné Rózsi nénit idézzem: „A kevesebb néha több!”

Városszemlénk során örömmel töltött el bennünket, hogy több családi ház esetén most először leltünk példás munkálkodásra fiatalok munkája révén.

Az „EXEMPLAR DÍJ” birtokosai, a példa értékű virágosítók továbbra is példát mutatnak az igényességükkel. Több helyen láttunk újabb látványos elemeket, új ötleteket. Akik szeretik a virágot, minden évben megtoldják még valami újdonsággal a látványt. Az ő kapujukban kicsit többet időztünk gyönyörködéssel.

 

Az akciót meghirdető két civil szervezet oklevelekkel és saját bevételeiből finanszírozott tárgyjutalmakkal, korondi kaspókkal ismeri el a követésre ajánlható megvalósításokat, melyeket Letenye Város Önkormányzata is nagyra értékel.

Ezért az oklevelek átadására felkérem Farkas Szilárd Polgármester Urat!

Jelen helyzetben ajánljuk mellőzni a puszit!

 

Különdíjban részesül:

az óvoda előkertjének „mesekertté” varázslásáért

a HÓVIRÁG ÓVODA közössége

 

Az idén a Lakótelep kategóriában nem kerül kiadásra díj.

 

Az Intézmény kategóriában több újdonságra is felfigyeltünk, melyek jutalmazásra érdemesek:

Öröm volt látni, hogy egy Kossuth utcai üzlet kirakatait virágládák is díszítik, így a városközpontot is szépítik. Köszönet az igényességért.

 

III. helyezés

Mihovics Húsbolt számára

Jelezték, hogy most nem tudják átvenni a díjat, így az üzletben fogjuk átadni számukra.

 

Új, üdítő, követésre méltó színfoltra leltünk a Védőnői Szolgálat ablakaiban, hiszen a muskátlis ládák otthonossá varázsolták az egész Egészségházat Mirkóné Tamás Jutka munkája révén.

II. helyezés

Védőnői Szolgálat- Mirkóné Tamás Judit részére

 

A minden évszakban sokféle virággal és egyéb dekorációs munkával élen járó, ügyes vevőcsalogató üzlet az idén nagyon látványos virágosítást hajtott végre, Bicskei Gyuláné igényességének köszönhetően.

  1. helyezés

A TUTIKA ÁBC részére

 

 

Családi ház kategóriában ebben az évben igazi szépségekre találtunk. Ezekért a látványokért érdemes fáradoznunk „A virágos Letenyéért” mozgalom életben tartásáért. A zsűri a II. és a III. helyezést megduplázta, így próbált igazságos döntést hozni.

 

Egy új, friss, eklektikusnak is mondható előkert és bejárat a József Attila utcában nagyon elnyerte a zsűri tetszését, főleg mert egy fiatal ügyességének köszönhető.

  1. helyezés:

Bedő Annamária részére

 

Évek óta tetszéssel nézegettük azt a Deák Ferenc utcai udvart, ahol több fajta virág nagy mennyiségben van jelen, az idén több új virágtartó edény is kikerült a kavicsos alapra. Évről- évre látszik a bővülő kínálat. Csak így tovább!

  1. helyezés:

Selek Árpád és neje részére

 

Már a múlt évben is megakadt a szemünk a József- hegy utcai fiatalok portáján, de az idei évre beért a parkosított, rózsabokrokkal ékesített, szépen gondozott előkert, melyet remekül keretez a futómuskátlis bejárat.

  1. helyezés

Imre- Hermann Anita és Imre Attila részére

 

Szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak a Pozsonyi utcában az ablakokban és a ház előtt virító balkonjegecskék. Az udvart rengeteg leander és egyéb színes virág teszi hangulatossá.

  1. helyezés

Németh Mária részére

A Bajcsy utcai udvaron jó ízléssel megtervezett, igazi kertépítési munkát igénylő, látványos megvalósítást láttunk. A szépen megkomponált szigetek pezsgő, színes virágai a kerti tóval, a kövekkel harmóniát sugároznak. Érdemes lassítani a kerítés előtt és ötletet lopni.

  1. helyezés:

Kovács Gyula és neje részére

 

Exemplar díj ebben az évben nem kerül kiadásra.

 

Kérem a jutalmazottakat, hogy az ünnepség végén szíveskedjenek egy közös fényképezésre az asztalunkhoz fáradni!

Virágosítsuk továbbra is együtt lakókörnyezetünket, szépítsük városunkat!

Köszönöm a figyelmet.

              ............................................................

 

..........................................................................................................................................