Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Platán

platan-20141204.jpg

A város jelképeként tisztelt, több száz éves platán a letenyei kastélyparkban él.

Magassága: kb. 20 m

Koronaátmérője: kb. 36 m

Törzsének körmérete: 615 cm

Egyesületünk a közösség életében betöltött szerepe miatt jelölte 2010- ben az Ökotárs Alapítvány az "ÉV FÁJA" c. versenyére.

A platán igazi találkozóhely, városi ünnepségek, fesztiválok, kulturális rendezvények színhelye, minden letenyei büszkesége, melyet minden idelátogatónak örömmel megmutatunk.

A letenyei platán 2010. évben elnyerte az ÉV FÁJA címet, az LKE mozgósítására, internetes szavazók toborzásával.

2011. évben az EURÓPAI ÉV FÁJA III. helyezést szereztük meg számára, szintén szavazók toborzásával.

Uniós dobogós a letenyei platánóriás

2011.06.11 - Szerző: Gelencsér Gábor, Muravidéki Magyar Rádió- Műsor: Terepjáró

http://www.rtvslo.si/mmr/news/article/1853

 

 

Az Európai Év Fája verseny 3. helyezésével járó elismerés átvételére

egyesületünk, Letenye és Magyarország képviseletében,

Mikóné Farkas Ildikó repült Brüsszelbe

a 2011. május 25- 26- án tartandó díjátadó ünnepségre.

A letenyei platán újabb sikerére mindnyájan büszkék vagyunk.

 

europai-ev-faja-iii-oklevel-page-1.jpg

Mikóné Farkas Ildikó: Oklevél átvétel Brüsszelben:

A hazai „Év fája” cím elnyerése után a Letenyéért Közéleti Egyesület fáradhatatlan munkájának, és a felhívásukhoz csatlakozók szavazatainak köszönhetően sikeresen szerepelt a Letenyén található PLATÁNFA az „Év Fája Európában” versenyen is. A csíkszentléleki hársat (Románia) és a gármeni platánfát (Bulgária) követve a harmadik helyezést érte el, megelőzve a dubinnei tölgyfát (Szlovákia), valamint a hromi tölgyfát (Csehország). Ritka nagy eseményt jelentett számomra, hogy a díjat az egyesület nevében május 25- én jómagam vehettem át.

Az „Európai Év Fája” verseny díjazására Brüsszelben az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) székhelyén került sor. A több, mint negyvenfős rangos meghívott körében vehették át az elismeréseket a különböző országokból érkezett képviselők.

A program összefoglalóját követően Ladislav Miko, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának igazgatója és Milena Vicenova Csehország uniós nagykövete adták át az első helyezettnek a vándordíjat, az első három helyezettnek pedig az oklevelet. A népszerű cseh művész Marti Patričny tervei szerint készült vándordíj egy stilizált fa, amelynek törzsén tizenegy gomb található. Ezek azokból a fafajtákból készültek, amelyek az eddigiek során elnyerték az év fája címet.

 A díjátadás és az azt követő fogadás jó lehetőséget biztosított arra, hogy a jelenlévő szervezetek képviselői megismerjék egymást, egymás tevékenységét. Alkalom nyílt a verseny során szerzett tapasztalatok kicserélésére, egymás természeti értékeinek részletesebb megismerésére. Visszatekintve a kezdetekre, minden nehézség ellenére jó volt részt venni a versenyben, mert a település büszkeségét ismertté tettük a megyében, az országban, Európában. A létrejött értékes emberi kapcsolatok pedig pótolhatatlan kincset jelentenek számunkra.
Nekünk a verseny véget ért, de ez nem azt jelenti, hogy az „öreg fát” magára hagyjuk. A jövőben is odafigyelünk rá, óvjuk, védjük, hogy még sok-sok évet öregedhessen mindenki, talán most már Európa örömére is.