Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kézműves foglalkozás az iskolában

2012. 09.07- én a Letenyéért Közéleti Egyesület hagyományápolási szándékkal tartott az Andrássy Gyula Általános Iskolában foglalkozást a téma iránt érdeklődő gyerekek számára.

Cél egyrészt a letenyei hímzés motívumainak felelevenítése, megismertetése, népszerűsítése volt a tanulók körében, másrészt a kézügyességük fejlesztése. A hasznos kis eszközök készítésével a lányok és a fiúk egyaránt hamar sikerélményhez juthattak a sulira hangoló rendezvény keretében.

Nagy érdeklődéssel figyelték a technológiát, hogy miként került át a letenyei motívum a pauszpapír sablonokról a könyvjelzőkre. Sokaknak ez újdonság volt, mert a családok jelentős részénél háttérbe szorult a kézimunkázás, a kézműves tevékenység.

Az egyesület tagjai kartonpapírra nyomták elő a letenyei hímzésmintákat, melyeket az érdeklődő gyerekek és kísérőik, szüleik a feldarabolást követően kiszínezhettek. Nagyon lelkes volt minden korosztály, versengtek az újabb letenyei motívumú könyvjelzők elkészítésében, hiszen ahányat kiszíneztek, annyit hazavihettek.

Az egyesület képviselői az érdeklődők számára folyamatosan szóbeli ismertetőt tartottak a hímzésminták sajátosságairól, és bemutatták képeken és hímzéseken is a helyi kézimunkákat. Ügyeltek arra, hogy csak szabályosan, színben tartva készüljenek el a könyvjelzőként használható alkotások.

A foglalkozás felkeltette az érdeklődést a gyerekekben és a szülőkben egyaránt a letenyei hímzés, a kézimunkázás iránt. Reméljük, hogy a jövő generációja a jövőben több alkalommal is bekapcsolódik majd az egyesület hagyományápoló tevékenységébe, rendezvényei tevékeny résztvevői lesznek.