Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Parkosítás a kastélyparkban

Parkosítás önkéntes munkával  

2011. április 9- én került sor a Letenyéért Közéleti Egyesület által szervezett parkosításra a kastélyparkban, a platán környezetében.

Az egyesület nevezésével, mozgósításával a város jelképeként tisztelt platánfa lett 2010. évben az ÉV FÁJA Magyarországon.

A megtisztelő cím mellé a vetélkedőt meghirdető Ökotárs Alapítvány új növények beszerzésére 250 000 forintot adományozott az egyesület számára. Az LKE az Önkormányzattal és kertészmérnök szakemberrel való egyeztetés után a kiskastély mögötti rendezetlen terület parkosítását határozta el.  A kastély bejáratának  növényzete is megújúlt. A cél a kastélypark szépítése oly módon, hogy a parkrész az eredeti állapothoz  közelítsen, a megfelelő mikroklíma megteremtődjön a parkban élő növények számára, a platán környékére látogatók egy üde színfolttal találkozzanak

A parkosítási munkákhoz a kiváló minőségű növényeket az egyesület Rada Gyula helyi vállalkozótól vásárolta meg, akinek szívügye a kastélypark teljes helyreállítása. A vállalkozó ezért az igényelt fákat, cserjéket növényáron biztosította, a (kézi és gépi) tereprendezési, talaj előkészítési, ültetési munkákat az egyesület tagjaihoz hasonlóan önkéntesen végezte a város érdekében. A kertészeti munkák az ő szakmai irányításával, együttműködéssel zajlottak.

Az önkéntes munkavégzésből Halmi Béla polgármester is kivette a részét.

Azért, hogy a kastélypark egyébként is megszépüljön az egyesület saját forrásból biztosította a park összes padjának, hulladéktárolójának a lefestéséhez szükséges festékmennyiséget.

Az LKE ezt a munkafázist a kastélypark felújításának első ütemeként fogja fel, a továbbiakban is keresi a lehetőséget a megoldásra váró feladatok elvégzésére, a forrásteremtésre a városban élők és az idelátogatók megelégedésére.

 A Letenyéért Közéleti Egyesület kérése a lakossághoz, hogy sajátjukként óvják a város ritka természeti értékeit, ne hagyják szó nélkül a nem odaillő magatartást, a rongálást, a szemetelést!

A parkosítás támogatója az Ökotárs Alapítvány.

okotars.gif